تحلیلگر بازار بین‌المللی آهن و فولاد:

فولاد ایران بین چکش تحریم‌ها و سندان هزینه‌های حمل دریایی

فولاد ایران بین چکش تحریم‌ها و سندان هزینه‌های حمل دریایی

افزایش هزینه‌های حمل دریایی، صادرات محصولات معدنی ایران را تحت تأثیر قرار داده و به گفته تحلیلگران، این روند می‌تواند به کاهش رقابت‌پذیری ایران در بازارهای بین‌المللی منجر شود. در همین حال، نگرانی‌هایی در مورد نقش احتمالی ایران در مذاکرات بین چین و ایالات متحده مطرح شده است.

به گزارش آهنیفو؛ افزایش هزینه‌های حمل دریایی، صادرات محصولات معدنی ایران را تحت تأثیر قرار داده و به گفته تحلیلگران، این روند می‌تواند به کاهش رقابت‌پذیری ایران در بازارهای بین‌المللی منجر شود. در همین حال، نگرانی‌هایی در مورد نقش احتمالی ایران در مذاکرات بین چین و ایالات متحده مطرح شده است.

کاهش تناژ، افزایش ارزش صادرات

بر اساس گزارش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، در ۹ ماه نخست سال جاری، صادرات محصولات معدنی ایران به ۴۶.۶ میلیون تن و ارزش آن به ۹.۹ میلیارد دلار رسیده است. این آمار نشان‌دهنده کاهش یک درصدی در تناژ صادرات و در عین حال افزایش یک درصدی ارزش آن نسبت به سال گذشته است.

افزایش هزینه حمل دریایی، چالش جدید صادرکنندگان

کیوان جعفری طهرانی، تحلیلگر ارشد بازار جهانی فولاد و مواد اولیه، در خصوص تأثیر افزایش هزینه حمل دریایی اظهار داشت: "هزینه حمل دریایی کشتی‌ها در حال افزایش است و این موضوع صادرات را تحت فشار قرار داده است. به عنوان مثال، نرخ حمل کشتی‌های سوپرامکس ۵۰ هزار تنی که دو هفته پیش ۲۳.۵ دلار در هر تن به مقصد چین بود، اکنون به ۲۶.۵ دلار رسیده و ممکن است به ۳۰ دلار نیز افزایش یابد. این افزایش هزینه، قیمت فوب بار (FOB) را کاهش می‌دهد و حاشیه سود صادرکنندگان را کمتر می‌کند."

ایران، ابزار مصالحه در مذاکرات چین و آمریکا؟

وی همچنین نسبت به نقش ایران در مذاکرات احتمالی چین و ایالات متحده ابراز نگرانی کرد و گفت: "این احتمال وجود دارد که آمریکا از چین بخواهد خریدهای خود از ایران را محدود کند و حتی کشتی‌های ایرانی تنها به ۳ تا ۴ بندر مشخص چین دسترسی داشته باشند. اگر این اتفاق بیفتد، صادرات محصولات معدنی مانند کنسانتره و گندله به چین کاهش خواهد یافت."

چالش‌های داخلی صادرکنندگان

جعفری طهرانی در ادامه به موانع داخلی در مسیر صادرات اشاره کرد و گفت که صادرکنندگان با مشکلاتی مانند عوارض صادراتی، محدودیت‌های ارزی و قوانین متغیر مواجه‌اند.

"در دولت سیزدهم، وضع عوارض صادراتی ضربه بزرگی به صادرات زد و حتی پس از اصلاح، همچنان در دولت چهاردهم ادامه دارد. علاوه بر این، محدودیت‌های مربوط به ارز نیمایی و الزام بازگشت ۱۰۰ درصدی ارز حاصل از صادرات، روند تجارت را دشوار کرده است. این تحریم‌های داخلی به همان اندازه تحریم‌های خارجی آسیب‌زا هستند."

وی تأکید کرد که دولت باید حداقل از وضع قوانین خلق‌الساعه و مانع‌تراشی‌های جدید خودداری کند تا صادرکنندگان بتوانند در شرایط فعلی بازارهای جهانی رقابت کنند.

چشم‌انداز آینده؛ مذاکرات ایران و آمریکا؟

این تحلیلگر بازار فولاد در پایان به آینده روابط ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت که مذاکرات احتمالی بین دو کشور ممکن است زمان‌بر باشد و در کوتاه‌مدت تأثیر چندانی بر وضعیت اقتصادی ایران نداشته باشد.

"ترامپ ابتدا بر روابط خود با چین، روسیه و کشورهای اروپایی تمرکز خواهد کرد و پس از آن به موضوع ایران خواهد پرداخت. اگر مذاکرات در ۶ ماه نخست ریاست جمهوری او به نتیجه نرسد، وضعیت اقتصادی ایران بیش از پیش تحت فشار قرار خواهد گرفت."

انتهای پیام/ م

ثبت نظر